Γνωρίστε τον τόπο μας, την Λευκάδα

Γνωρίστε τον τόπο μας, την Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος, με έκταση 302,5 τ.χμ. και με πληθυσμό που πλησιάζει τους 26.000 κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά και σε πολύ μικρή απόσταση από τα παράλια της Ακαρνανίας και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να την προσεγγίζουν οδικώς, χρησιμοποιώντας την 50 μέτρων πλωτή κινητή γέφυρα που την συνδέει με την ηπειρωτική ακτή.

Μαζί με τα μικρότερα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, το σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων (Μαδουρή, Σκορπιός, Σκορπίδι, Χελώνι, Σπάρτη, Τσοκάρι), την Θηλειά, τον Κύθρο και την Σέσουλα αποτελούν διοικητικά το Νομό Λευκάδας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη με δυο Δήμους (Λευκάδα, Μεγανήσι) και δυο Κοινότητες (Κάλαμος, Καστός).

Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, τον σχετικά ήπιο αλλά βροχερό χειμώνα και το ζεστό καλοκαίρι.

Το έδαφος της Λευκάδας είναι κατά το 70% ορεινό. Έχει ψηλά βουνά, με ψηλότερη κορυφή στο κέντρο τα Σταυρωτά (1.182 μ.). Ακολουθούν η Ελάτη (1.126 μ.), ο Αη Λιας (1.014 μ.) και το Μέγα Όρος (1.012 μ.).

Διαθέτει επίσης οροπέδια, μικρές πεδιάδες και φαράγγια με πλούσια βλάστηση, ενώ έχει αξιόλογη χλωρίδα που περιλαμβάνει ελιές, κυπαρίσσια, ποικιλία πεύκων, μια ειδική ποικιλία δρυός, αρωματικά βότανα και σπάνια λουλούδια.

Στη δυτική πλευρά της που είναι απόκρημνη, βρίσκονται πολλές εκτεταμένες παραλίες, κάποιες από τις οποίες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα. Εκεί συναντάμε και τις διάσημες παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί που κάθε χρόνο βρίσκονται στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως από έγκυρα ταξιδιωτικά περιοδικά και ιστοσελίδες.

Η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού είναι πιο προσιτή και χαρακτηρίζεται από διαδοχικές μικρές παραλίες, εύκολα προσβάσιμες στους επισκέπτες, μικρούς όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια όπως του Βλυχού, των Συβότων, της Ρούδας και της Βασιλικής, χερσονήσους και πολλά νησάκια.

Γενικά η ακτογραμμή του νησιού έχει ενδιαφέρον και πολλές εναλλαγές (παραλίες, ορμίσκους, λιμανάκια, χερσονήσους, το εντυπωσιακό ακρωτήριο του Λευκάτα, απότομα βράχια και πράσινο μέχρι το κύμα) και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες είτε την προσεγγίζεις από θάλασσα είτε από ξηρά.

Το νησί έχει αρκετές πηγές, χείμαρρους που κάποτε είναι ορμητικοί και σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες, όπως ο Δημοσάρης στην περιοχή του Νυδριού ή η Ακόνη πάνω από τον οικισμό του Επισκόπου και εντυπωσιακά φαράγγια σαν αυτά της Μέλισσας στους Σφακιώτες, του Ρουπακιά και των Χαραδιάτικων.

Οι δύο λιμνοθάλασσες, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους για πολλά είδη πτηνών, αλλά και άλλοι μικρότεροι βρίσκονται και σε άλλα σημεία του νησιού (Βλυχό, Λίμνη Μαραντοχωρίου κλπ).

Πολλοί διαδοχικοί όρμοι υπάρχουν και στο Μεγανήσι, που δημιουργούν μικρά εντυπωσιακά φιόρδ.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού ασχολείται με τον τουρισμό καθώς η Λευκάδα αποτελεί ένα αγαπημένο και πολυσύχναστο καλοκαιρινό κυρίως προορισμό, αν και το νησί διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για τουρισμό όλο τον χρόνο. Το νησί αναπτύσσεται διαρκώς στον τομέα και έχει να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα καταλυμάτων, χώρων εστίασης και διασκέδασης, τόσο στα παραθαλάσσια όσο και στα ορεινά χωριά του, που καλύπτουν κάθε απαίτηση των επισκεπτών του.

Τα θαλάσσια σπορ είναι ένα κομμάτι του τουρισμού στο οποίο η Λευκάδα πρωτοστατεί. Οι διάσημες σε όλο τον κόσμο παραλίες του Aη Γιάννη για το kitesurfing και της Βασιλικής για το windsurfing αποτελούν χώρους έλξης για τους λάτρεις του είδους.

Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, θαλάσσιες ή όχι, που προσφέρονται είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, το παραπέντε, η ιστιοπλοΐα, η ποδηλασία αλλά και η ιππασία. Ενώ ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές της ενδοχώρας του νησιού.

Η γεωργία αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού, με προϊόντα όπως οι φακές Εγκλουβής, τα λαθύρια Καρυάς, το κρασί και το λάδι, ενώ επίσης σημαντική είναι και η αλιεία.

Η Λευκάδα, σαν γνήσιο Επτανησιακό μέλος, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο παρελθόν αλλά και παρόν στον πολιτισμό και στην παράδοση. Μια σειρά από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες (με αποκορύφωμα το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ που έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα ζωής, τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, κ.λ.π), αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Παραδόσεις και έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο όπως ο Λευκαδίτικος χωριάτικος γάμος στην Καρυά, η Γιορτή της φακής Εγκλουβής στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, αλλά και έθιμα που σχετίζονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Αποκριάς και του Πάσχα, αποδεικνύουν ότι τι νησί βρίσκεται σε εγρήγορση όλες τις εποχές.

Μια σειρά από δραστήρια πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στην διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου. Ανάμεσά τους η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, το δεύτερο αρχαιότερο μουσικό σωματείο της Ελλάδας (1850). Όλα μαζί αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των νέων για τη συνέχιση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Οι παραδοσιακές τέχνες όπως το κέντημα και η μαχαιροποιία ξεχωρίζουν ενώ βιβλιοθήκες στολίδια αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού.

Η Λευκάδα είναι το νησί που αν το επισκεφτείς μια φορά θα το επισκέπτεσαι συνέχεια! Η εύκολη πρόσβαση του, οι άπειρες επιλογές του και η ποιότητα των παροχών που προσφέρονται, βοηθούν στο να σας μείνει αξέχαστο!error: Content is protected !!